Capital.ro: Scandal monstru în USR! Cine ar fi furat milioane de euro din campania lui Barna! Planul lui Dacian Cioloș

Partidele care au pierdut alegerile prezidențiale trăiesc vremuri nervoase. Tensiunea a atins cote maxime atât în PSD și PMP, cât mai ales în USR, unde acuzațiile care curg din partea membrilor formațiunii sunt unele extrem de grave. Aceștia susțin că banii pentru campania lui Dan Barna ar fi fost cheltuiți „românește” și că deși politica USR era bazată pe transparență, când vine vorba de fondurile alocate de la bugetul de stat pentru partid, nu s-a mai arătat nimic și nimeni nu știe unde au dispărut.

Mai mult decât atât, aceștia acuză că USR a fost distrus din interior chiar de PLUS, tocmai pentru a absorbi partidul și a rămâne singura forță politică cu mesajele care au captat un electorat cheie: „oameni noi”, „anti PSD”, „fără penali”. Noul val nu putea fi reprezentat de două partide, ci doar de unul singur, iar planul lui Dacian Cioloș a fost de la bun început distrugerea USR, sunt de părere mai mulți membri ai formațiunii.

După cum „Capital” a scris în exclusivitate în urmă cu două zile, în degringolada care urmează scrutinului, tot mai multe voci din partid cer demisia conducerii USR, în special a lui Dan Barna și a echipei sale din campania electorală abia încheiată, în frunte cu strategul-șef Cătălin Drulă.

Potrivit surselor noastre, câteva dintre „capetele de acuzare”, așa cum am mai spus, sunt modul în care au fost cheltuiți banii USR pentru promovarea candidatului la prezidențiale, lipsa totală de transparență față de membri în strategia financiară și, cel mai important dintre ele, faptul că în conturile bancare ale partidului nu mai sunt bani pentru viitoare acțiuni electorale, deși formațiunea politică a beneficiat de sume și subvenții consistente de la bugetul de stat. Un alt motiv pentru cererile de demisie este insistența cu care conducerea partidului încearcă fuzionarea cu PLUS.

Mesajul secret din USR

„Capital” a intrat în posesia copiei unui mesaj electronic, transmis grupurilor de membri ai organizației USR Sector 4 București alcătuite pe Google Groups, mesaj care ar dovedi că banii s-au terminat încă din octombrie. Expeditorul este Marius Gheorghe, președintele filialei de sector, iar mesajul, pe care vi-l prezentăm în facsimil, a fost transmis la 27 octombrie 2019, cu aproape două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale. Mesajul spune explicit că „partidul a rămas fără bani și săptămâna trecută a făcut un apel la filială pentru un împrumut de 10 mii lei”.

În aceeași ordine de idei, este menționată o înștiințare a coordonatorului de campanie, deputatul Cătălin Drulă, datată 25 octombrie 2019, care specifică faptul că „pentru masa și transportul delegaților va trebui să alocați fonduri ale filialei”, fiind vorba despre persoanele desemnate de către USR pentru supravegherea procesului electoral în secțiile de votare.

Potrivit surselor noastre, „rumoarea” din interiorul USR leagă ferm lipsa banilor de încercările de fuzionare ale conducerii partidului cu foștii aliați din PLUS, aceiași care, cu puțină vreme în urmă, respingeau vehement această idee. Sunt lideri care afirmă din ce în ce mai pronunțat, în interiorul partidului, că USR a fost pus intenționat „pe butuci” de către conducerea sa, pentru a fi mai ușor de absorbit, în virtutea relației apropiate dintre Dan Barna și Dacian Cioloș.

De fapt, fuziunea USR-PLUS ar fi pentru Dan Barna singura a șansă de a nu ieși pe ușa din dos din politica mare, asta în contextul în care opozanții lui au căpătat tot mai multă forță după ce acesta s-a clasat pe locul 3 în alegerile prezidențiale, deși vina pentru eșec este împărțită.

Dan Barna a pierdut pentru că a avut o campanie extrem de slabă, pentru că strategii lui pe comunicare au făcut erori uriașe și pentru că nu au luat în calcul că votul de la europarlamentare a fost unul anti-Dragnea, bazat pe revolta oamenilor. Rolul PLUS a fost de asemenea unul major, sunt convinși membri de bază ai USR.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!