Curtea Constituțională a decis: Amenzile aplicate în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la neconstituționalitatea amenzilor aplicate pentru încălcarea măsurilor instituite pe perioada stării de urgență.

Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este suficient de clară, iar criteriile de acordare a sancțiunilor și de stabilire a cuantumului acestora sunt arbitrare.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Valorile amenzilor au crescut de la minimum 2.000 lei şi până la maximum 20.000 lei, faţă de minimum 100 de lei şi maximum 5.000 de lei, cât prevedea legea în vigoare înainte de instaurarea stării de urgență. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!