Dialog Maria Grapini – Donald Tusk pe tema „România în Schengen”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a răspuns unei scrisori adresate de către europarlamentarul român Maria Grapini (PPU), în care aceasta solicita, cu argumente, accesul României la spațiul Schengen. În esență, mesajul lui Tusk este acela că „presedintele CE înțelege dezamăgirea față de dosarul privind extinderea Schengen, care nu a progresat la fel de complet, asa cum se spunea inițial si că speră foarte mult într-o unanimitate în Consiliu, iar controalele la frontierele interne ale UE să poată fi eliminate definitiv”.

Scrisoarea Mariei Grapini pentru Donald Tusk fost formulată la sfârsitul anului 2018 si a fost semnată de încă 15 eurodeputați români. Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante fragmente.

„Vă invităm să discutați la următoarea reuniune a Consiliului European problematica aderării României la spațiul Schengen. Aceasta urmează numeroasele rezoluții ale Parlamentului European referitoare la această chestiune, prima care datează din 8 iunie 2011. De fapt, după cum știți, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au solicitat Consiliului acordarea accesului României și Bulgariei la spațiul Schengen, având în vedere că acestea au îndeplinit timp de șapte ani toate cerințele tehnice prevăzute în regulament. Cu toate acestea, Consiliul nu a luat o decizie favorabilă până în prezent.”

„România este membră a Uniunii Europene timp de 11 ani și a respectat întotdeauna obligațiile acesteia. A fost una dintre țările cu cea mai mare creștere economică și a susținut întotdeauna toate proiectele europene legate de securitate și solidaritate.”

„Transportatorii români trebuie să petreacă nenumărate ore la vamă, ceea ce compromite în mod semnificativ interesele economice ale companiilor românești. Firmele românești sunt astfel discriminate în comparație cu alte întreprinderi europene. Prin urmare, solicităm includerea acestui punct pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Consiliului European, pentru a recunoaște în sfârșit disponibilitatea României de a adera la spațiul Schengen. Înainte de alegerile semnificative din 2019 ale Parlamentului European, acest lucru va da mesajul că UE se bazează pe egalitate, transparență, nediscriminare și acces nelimitat la piața internă.”

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!