Europarlamanetarul Daniel Buda afirmă că cetăţenii români, indiferent unde se vor afla, vor fi mereu apăraţi de europarlamentarii PNL de la tribuna Parlamentului European

În cursul zilei de astăzi, la propunerea mea şi cu suportul colegilor europarlamentari ai PNL dar şi din familia PPE, am reuşit impunerea unei dezbateri în plenul PE, având ca obiect încălcările drepturilor copiilor ai căror părinţi lucrează în Austria. Prin această dezbatere am reuşit să atragem încă o dată atenţia Comisiei Europene asupra încălcărilor regulamentelor şi directivelor UE de către Guvernul Austriei în domeniul plăţilor alocaţiilor pentru copiii ai căror părinţi lucrează în Austria. Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Competenţe, doamna Marianne Thyssen a subliniat în mod ferm şi fără echivoc că lucrătorii mobili au dreptul la aceleaşi alocaţii ca şi lucrătorii locali.

Această măsură este de natură să afecteze 14.215 copii şi familiile acestora, care şi-au văzut alocaţiile înjumătăţite.

În concret, am susţinut în intervenţia mea faptul că Parlamentul de la Viena a adoptat anul trecut o lege prin care alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria, au fost ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările în care îşi au rezidenţa.

Această măsură implică o diminuare substanţială pentru alocaţiile copiilor din Estul Europei, începând cu 1 ianuarie 2019. Legislaţia adoptată încalcă însă Regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Acestea, prevăd norme comune ale plăţii prestaţiilor familiale pentru lucrătorii încadraţi în muncă, în alt stat membru.

Lucrătorii mobili au dreptul la aceleaşi alocaţii pentru copii, la fel ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reşedinţă al copiilor lor. Tratatul interzice orice formă de discriminare, directă sau indirectă, a lucrătorilor pe motiv de cetăţenie. Muncitorii europeni trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi, iar Comisia Europeană nu poate tolera acţiuni discriminatorii, care afectează ideea de unitate, solidaritate la nivel european, acţiuni care contribuie din plin la agravarea sentimentului că în Uniunea Europeană există cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II.

Subliniem faptul că discutăm de copiii celor care au contracte de muncă, legal încheiate şi plătesc taxe şi impozite statului austriac. Copii care stau departe de părinţii lor, pe care îi văd doar de Paşti sau de Crăciun, care nu au parte de sărutul părintesc de noapte bună, care nu au parte de aceeaşi creştere şi educare părintească atât de necesară. Este cinic cum unele guverne aleg să lovească în interesele celor mai slabi şi fără apărare, respectiv în copii.

În acest context, i-am solicitat doamnei Comisar Thyssen să îmi comunice care sunt măsurile pe care Comisia Europeană le va lua în acest caz şi cum va proceda pentru gestionarea în timp util a problemei, având în vedere că în prezent multe familii se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza acestor măsuri.

Domnia sa a subliniat următoarele idei în cadrul intervenţiei: „Aş vrea să îi mulţumesc Parlamentului pentru ocazia de a explica această situaţia. E vorba de echitate, de tratament egal. M-aţi auzit spunând înainte că nu există lucrători de rangul al doilea în UE. Vrem tratament egal, beneficii egale. Aceşti oameni contribuie la sistemul de asigurări sociale ca şi lucrătorii locali. Nu trebuie să existe nici lucrători de categoria a doua şi nici copii de categoria a doua. Comisia consideră că orice mecanism de ajustare al alocaţiilor în acest sens, nu sunt compatibile cu acquis-ul nostru. Se încalcă principiul egalităţii de tratament. Ştiţi că unele state membre au solicitat să introducă indexarea alocaţiilor pentru copii. Însă, noi am refuzat să propunem o asemenea indexare pentru că, credem cu tărie că mobilitatea trebuie să se bazeze pe echitate. Am ajuns la un acord politic săptămâna trecută care se bazează pe înţelegerea reciprocă că regulile europene trebuie să protejeze drepturile cetăţenilor. E un acord care urmează să fie confirmat în COREPER, mâine. Acum, în ce priveşte legislaţia din Austria, din partea Comisiei s-a lansat o procedură de infringement. Acum analizăm răspunsul guvernului austriac înainte de a decide următorii paşi. Pentru a le menţine drepturile, dacă este necesar, cetăţenii care lucrează în Austria trebuie să sesizeze tribunalele naţionale. Eu cred că acţiunile Comisiei vor duce la aplicarea corectă a reglementărilor europene.”

Daniel Buda,
Europarlamentar PNL,
Preşedintele PNL Cluj

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!