Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru: „Războiul din Siria nu s-a încheiat”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenţia că războiul din Siria nu s-a încheiat, nu s-au făcut progrese privind încălcările flagrante ale drepturilor omului iar pacea este încă departe de a fi atinsă. Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul celei mai recente dezbateri privind situaţia din Siria, în prezenţa Comisarului european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn. Iată, mai jos, ce a declarat europarlamentarul român cu privire la această situație:

„Unii spun că războiul din Siria s-a încheiat. Cred că o astfel de afirmaţie este total greşită! Deşi putem observa o scădere aparentă a schimburilor de focuri, nu s-au făcut progrese asupra cauzelor care stau la baza conflictului, iar pacea este încă departe de a fi atinsă. 

Da, alianţa militară ruso-siriană-iraniană a recuperat teritoriile deţinute de forţele de opoziţie, inclusiv grupuri teroriste, însă doar ca urmare a atacurilor nediscriminatorii care au implicat bombardamente aeriene şi arme interzise. 

Războiul se va sfârşi doar atunci când vom găsi o cale de a merge spre o adevărată tranziţie politică, cu o responsabilitate deplină şi o justiţie de tranziţie credibilă, atunci când putem asigura că cei 6 milioane de refugiaţi şi cei 4 milioane de sirieni strămutaţi intern au o casă la care să se întoarcă şi vor fi protejaţi de represalii. Numai atunci reconstrucţia poate începe! 

Justiţia rămâne un cuvânt cheie: conflictul sirian este marcat de crime de război, de la tortura sistematică şi detenţia de către serviciile de securitate din Siria, la guvernul care împiedică ajutorul umanitar să ajungă la populaţia civilă înfometată şi la utilizarea nediscriminatorie a armelor interzise de către armata ruso-siriană. Dacă sistemul de justiţie sirian nu este capabil să ofere anchete independente vom găsi o soluţie internaţională!

Mesajul meu către Comisia Europeană, domnule Comisar Hahn, este că Uniunea Europeană nu poate accepta situaţia fait accompli impusă de Bashar al-Assad.”

Cabinet parlamentar – Victor Boştinaru MEP

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!