Europarlamentarul și vicepreședintele PNL, Cristian Buşoi, critică bugetul pentru Sănătate

Potrivit declarațiilor recente făcute de europarlamentarul Cristian Bușoi, bugetul alocat Sănătății în 2019 este insuficient. Vicepreședintele PNL afirmă că banii sunt cheltuiți prost și că bugetul nu ar putea ajunge pentru mai mult de 10 luni. Eurodeputatul precizează că trebuia demarat programul spitalelor regionale în 2019, dar banii abia daca ajung pentru medicamente, susține el într-o declarație de presă, publicată de AGERPRES. Redăm textul integral:

Bugetul sănătăţii ajunge pentru medicamente şi programe de sănătate maximum 10 luni, banii sunt cheltuiţi prost, nu pe ceea ce este necesar. Spitalele regionale trebuie începute în 2019

Diferenţa între cifre şi realitate din bugetul pe 2019 se întâlneşte şi în domeniul Sănătăţii. Una spune PSD-ALDE ca să dea bine şi alta este realitatea din Sănătate.

Bugetul Sănătăţii este insuficient pentru nevoi esenţiale, banii pentru medicamente şi pentru programe de sănătate nu ajung decât pentru maximum 10 luni, iar fondurile pentru radioterapie şi dializă sunt insuficiente.

Mărirea sumei alocate la Sănătate, cum se laudă guvernul PSD-ALDE, nu se va reflecta deci nici în îmbunătăţirea serviciilor, nici în îmbunătăţirea infrastructurii şi nu se va regăsi în sănătatea românilor.

Alocările suplimentare cu care se laudă guvernul înseamnă doar creşterea cheltuielilor cu salariile.

În condiţiile în care România are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii din UE, iar infecţiile intraspitaliceşti sunt una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de Sănătate, PSD neglijează şi amână, cu bună ştiinţă, construcţia spitalelor regionale.

Pentru PNL sunt esenţiale 4 priorităţi de investiţii în bugetul alocat în Sănătate, şi parlamentarii PNL au depus amendamente în acest sens:

1. PNL susţine finanţarea proiectelor celor 8 spitale regionale, cu prioritate cofinanţarea pentru cele realizate cu fonduri europene – Iaşi, Craiova şi Cluj pentru începerea construcţiei spitalelor regionale din 2019.

Subliniem că pentru aceste 3 obiective de investiţii s-au întreprins toate demersurile în vederea demarării lucrărilor, inclusiv adoptarea hotărârilor Consiliilor Judeţene sau Hotărâri de guvern, necesare pentru stabilirea definitivă a amplasamentului acestora.

2. PNL propune alocarea de credite de angajament în valoare de 233.000 mii lei către bugetele locale pentru finanţarea reparaţiilor capitale în Sănătate.

În anul 2018, guvernul PSD-ALDE a cheltuit numai 20 de mii de lei pentru reparaţii în spitale.

3. PNL propune suplimentarea cu 191.000 mii a creditelor bugetare pentru medicamentele destinate bolilor cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ.

4. PNL susţine suplimentarea sumelor acordate asistenţei medicale primare cu suma de 940.000 mii lei.

Medicii de familie sunt sufocaţi din punct de vedere financiar şi birocratic, trebuie sprijiniţi pentru a degreva spitalele de acele cazuri care pot fi tratate în medicina primară şi trebuie încurajaţi să desfăşoare activităţi de informare şi prevenţie, activităţi necesare mai ales în cazul vaccinării, aşa cum a fost nevoie în cazul epidemiilor de rujeolă şi gripă.

Cristian Buşoi,
Vicepreşedinte PNL

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!