Managerul Institutului „Victor Babeș”: „E posibil să fi circulat și COVID-19 pe timpul gripei sezoniere de anul trecut”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă toate statele să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de COVID-19.

Managerul Institutului „Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, a declarat că în ultimele luni ale anului trecut, în România, a fost sezon de gripă, analizele indicând acest virus dar, accidental, e posibil să fi circulat și coronavirus.

A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România. Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus.

E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare.

Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta„, a spus Imbri, la Digi24.

Emilian Imbri a subliniat că dacă vor fi emise recomandări, probabil va fi și o metodologie după care să se facă retestarea, vor fi reluate fișele de observație cu simptomatologie. Acolo unde există probe de la bolnavii de atunci se mai pot face retroactiv niște teste, a adăugat managerul institutului.

Îndemnul OMS vine după ce un medic din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus în decembrie 2019, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Christian Lindmeier, a spus că informația nu este surprinzătoare: „Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19. Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări„.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!