Ministrul Sănătății: „Suntem la începutul pantei descendente”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în acest moment, România încă se confruntă cu primul val de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi că prognoza autorităţilor „merge spre 20.000 de îmbolnăviri la finalul primului val, dacă sunt respectate regulile”. 

Nelu Tătaru a avertizat că numărul de infecţii poate oricând să crească, în condiţiile în care autorităţile nu mai impun carantina instituţionalizată pentru românii care se întorc în ţară, ci doar măsura autoizolării la domiciliu. Totul depinde, în acest caz, de responsabilitatea cetăţenilor.

Noi nu am trecut nici de valul 1. Suntem la începutul pantei descendente”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o intervenţie la Digi 24.

De asemenea, Tătaru a mai dat exemplul focarelor de infecţii care sunt încă active în centrele de bătrâni sau de recuperare neuropsihică, unde situaţia trebuie gestionată, în continuare, cu mare atenţie.

Gestionarea focarelor poate aduce şi surprize. Gândiţi-vă la tot ce înseamnă această relaxare, tot ce înseamnă nerespectarea distanţării sociale, nerespectarea regulilor. În acest caz (de nerespectare a regulilor), vom avea o reluarea a transmiterii în comunitate”, a spus Tătaru.

Nu vom putea vorbi atunci nici măcar de terminarea primului val. După ce vom fi siguri că s-au respectat aceste reguli şi vom avea un număr mai mic de cazuri, atât cazuri noi, cât şi cazuri în terapie, putem spune că am gestionat o primă etapă, sau un prim val„.

Când am început să gestionăm acest prim val previzionam 10-12.000 de îmbolnăviri, în condiţiile sărbătorilor pascale sau a zilelor libere de 1 mai, momente greu de gestionat. Am trecut de vârful de 15.000. Suntem într-o scădere a numărului de cazuri active, de la o zi la alta„, a adăugat oficialul.

Astfel, prognoza autorităţilor este de 20.000 de îmbolnăviri la finalul primului val, dar doar dacă sunt respectate regulile de distanţare.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!