Patriarhia Română: „Sintagmele linguriță de unică folosință și pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul spațiului liturgic”

Premierul Ludovic Orban a sugerat că una dintre măsurile adoptate în starea de alertă ar putea fi înlocuirea linguriței de împărtășanie cu cele de unică folosință. Variantă este respinsă categoric de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că BOR este cea care poate lua o astfel de decizie, cenzurarea nefiind atributul statului.

Am apucat să comunic oficial, problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire aparțin exclusiv bisericii.

Conform principiului neutralității statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtășit de majoritatea statelor democratice, și de România, evident.

Statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice și nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice.

Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică.

Va urma o consultare interortodoxă.

Biserica nu e insensibilă la neliniștea unui grup al credincioșilor, dialogul cu instituțiile se va purta în modul cel mai logic și cu maximă bunăvoință.

Voi anunța o soluție menită să liniștească pe cei îngrijorați”, a declarat Vasile Bănescu, la Digi24.

Sursa foto: doxologia.ro

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!