Proiectul de lege cu măsurile care se vor lua în starea de alertă a fost adoptat de către Guvern

Guvernul a adoptat în ședința de luni proiectul de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai, în starea de alertă. Proiectul a fost transmis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă.

Şeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, a declarat că în privinţa activităţilor economice, vor fi permise activităţile de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupune rămânerea clienţilor în spaţii. Este vorba, în acest caz, de activităţi de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienţi.

Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activităţi de vânzare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii. Astfel, sunt permise activităţile de vânzare a produselor electronice şi electrocasnice dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu.

Dancă a mai spus că este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Şi aici sunt prevăzute câteva excepţii, pentru activităţile de tip curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele.

De asemenea, se vor putea face angajări în domeniul medical fără concurs, masca va fi obligatorie în spaţiile publice închise, iar preoţii pot ţine slujbe dacă există distanţare socială.

Ludovic Orban i-a cerut de asemenea ministrului de Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu orice modificare va fi necesară la acest proiect de lege, în condițiile în care Curtea Constituțională va dezbate miercuri, 13 mai, contestația făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber, la starea de alertă.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!