S-au trezit din „knock-out” și zbiară către adversari. PSD acuză ”fraudarea alegerilor” din 26 mai

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunțat, miercuri, că în cadrul coaliției PSD-ALDE se discută despre înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul la alegerile europarlamentare, în contextul unor informații din spațiul public potrivit cărora votul ar fi fost fraudat.

 PSD a pierdut categoric alegerile europarlamentare, clasându-se pe locul doi, la câteva zeci de mii de voturi distanță de locul trei, în timp ce ALDE nu a făcut pragul electoral de 5%.

Este pentru prima oară în istoria recentă când partidul care organizează alegerile denunță posibile fraude electorale.

Alegerile din 26 mai au fost organizate de guvernul PSD-ALDE, toate instituțiile cu atribuții fiind controlate de oamenii coaliției de guvernare: Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Autoritatea Electorală Permanentă.

PSD a început de circa o săptămână să propage teoria fraudării alegerilor. Primul membru  PSD care a ieșit public cu această temă a fost Carmen Dan, ministrul de Interne declarând duminică la Antena 3 că au fost peste 9.200 de semnalări de vot multiplu.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, luni, la Antena 3, că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare.

Social-democratul a adăugat că există destule dovezi care chiar dacă sunt neoficiale indică faptul că la europarlamentare au existat fraude. Nicolae a dat și un exemplul unei persoane care a votat în Spania, dar atunci când i-au fost verificate datele din buletin s-a dovedit că acesta ar fi votat deja în Ialomița, precizând că acesta este un caz asupra căruia a fost depusă o plângere penală.

Mihai Fifor a afirmat, miercuri, la Antena 3, că „„Nu ne dorim să avem un vot în Diaspora cum am avut în 2009, un vot la trei secunde cum am avut, de pildă, la Ambasada de la Paris, un vot aproape de necontrolat sau un vot ca la Bruxelles. Urmărim și noi cu foarte mare atenție tot ce a apărut în spațiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai”.

Social-democratul a adăugat că este necesar să fie verificat dacă au fost sau probleme în sensul unui vot corect la europarlamentare.

Am discutat, și probabil că vom avea ca temă în cadrul unei ședințe de coaliție și ideea aceasta a înființării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai. Pentru că la urma urmei cred că este necesar ca toată lumea să știe că lucrurile au decurs corect sau dacă au existat probleme, aceste probleme să poată fi evidențiate”.

Sursa foto: Vlad Negrilă / Epoch Times

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!